Jalan Utama Teluk Bahang Ke Pusat Bandar Runtuh

PULAU PINANG, 7 November - Penduduk Teluk Bahang kini terperangkap apabila sebahagian jalan utama yang menghubungi kawasan itu ke pusat bandar runtuh awal pagi ini ekoran hujan lebat.

Menurut saksi runtuhan itu berlaku pada 5.30 pagi ini dan pihak berkuasa termasuk dari pasukan Bomba dan Penyelamat berada di tempat kejadian.

Selain bahagian yang runtuh itu retakan juga dapat dilihat pada jalan yang terlibat

Pihak polis telah menutup jalan itu dan semua kenderaan diarah berpatah balik.

 

Sumber: Bernama

Calon SPM P.Pinang Hadapi Banjir di Beberapa Tempat

GEORGE TOWN, 7 November - Hanya selepas seminggu banjir kilat melanda ibu negeri Pulau Pinang sehingga menjejaskan aktiviti seharian pendudukya, negeri ini masih tidak terlepas daripada bencana alam ini walaupun pada hari pertama pelajar mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Memburukkan lagi keadaan, ialah berlakunya tanah runtuh dan sebahagian jalan utama menghubungkan Teluk Bahang dengan pusat bandar George Town runtuh, mengakibatkan beratus pengguna lalu lintas terperangkap di kedua-dua arah.

Sebelas pelajar yang mengambil peperiksaan hari ini di Teluk Bahang yang terkandas telah diletakkan di sekolah berhampiran bagi memastikan mereka mengambil peperiksaan mereka.

Read more...

Peperiksaan SPM 2016 Bermula

KUALA LUMPUR, 7 November - Pelajar tingkatan lima sekolah menengah di seluruh negara mula menduduki Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2016 hari ini.

Bahasa Melayu Kertas 1 membuka tirai peperiksaan penting itu yang berlangsung sehingga 6 Disember melibatkan 434,535 calon berdaftar itu.

Kementerian Pendidikan berkata 3,732 pusat peperiksaan dibuka di seluruh negara dan 32,220 petugas peperiksaan dilantik untuk mengendalikannya.

Ibu bapa dan guru serta wakil Jabatan Pendidikan negeri dilihat memberi kata-kata semangat kepada calon SPM sebelum mereka memasuki dewan peperiksaan dengan diiringi bacaan doa.

Read more...

Destinasi Penerbangan Baharu, dan Pelancaran e-Dagang Untuk Menarik Pelancong China - PM Najib

BEIJING, 4 November - Dalam usaha menarik lebih ramai pelancong China, Malaysia memperkenalkan beberapa destinasi baharu dan laluan antara China dan Malaysia, dan satu platform e-dagang.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Malaysia Airlines akan mengadakan penerbangan di lapan destinasi baharu dan 11 laluan penerbangan baharu mulai Januari 2017.

"Ini diterjemahkan menjadi 35 kekerapan tambahan (penerbangan) antara Malaysia dan China mulai Januari 2017," katanya semasa melancarkan Pavilion Pelancongan Alitrip Malaysia yang dibangunkan dengan kerjasama China's Alibaba.com di sini Jumaat.

Turut hadir pengasas dan pengerusi eksekutif kumpulan Alibaba Jack Ma, yang juga jutawan internet China.

Read more...

KKMM, RTM Tambah Baik SOP Tatacara Kewangan Kandungan Penyiaran Digital - Salleh

KUALA LUMPUR, 4 November - Kementerian Komunikasi dan Multimedia dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) bekerjasama membuat penambahbaikan prosedur operasi standard (SOP) berhubung tatacara kewangan untuk Projek Pembangunan Kandungan Penyiaran Digital stesen televisyen itu.

Menteri berkenaan Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, penambahbaikan dan langkah-langkah pengawalan kewangan berkenaan dijalankan sejak Jun 2014 bagi memastikan perkara yang sama tidak berulang.

"RTM dan kementerian juga telah menambah baik terma rujukan dan keahlian Jawatankuasa Perolehan Rancangan TV," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Read more...

Waktu Solat Kuala Lumpur

Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak
05.30 05.40 06.56 13.00 16.21 18.58 20.09