Industri Kewangan Islam Dunia Berkembang US$2 Trilion Tahun Depan

KUALA LUMPUR, 11 Disember - Industri Kewangan Islam global dijangka berkembang kepada US$2 trilion tahun depan berbanding US$1.3 trilion pada masa ini, didorong oleh permintaan yang semakin meningkat dari negara bukan konservatif, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan.

Beliau berkata, penerimaan dunia terhadap kewangan Islam semakin meningkat seperti yang dibuktikan menerusi terbitan sukuk (bon Islam) di negara bukan konservatif seperti United Kingdom (UK). Melihat kerajaan United Kingdom sudah mula menerbitkan sukuk. Ini sesuatu yang mengejutkan kerana  tidak terfikir ia akan berlaku.

Inilah contoh bagaimana  wajar meneroka ke negara asing untuk mempromosi instrumen kewangan Islam dan memastikan produk kewangan Islam sentiasa berkembang," katanya selepas melancarkan majalah "Islamic Banker Asia". Industri kewangan Islam akan terus berkembang berikutan semakin banyak negara menerima sistem kewangan itu sebagai alternatif yang lebih kompeten kepada sistem konvensional.

Industri kewangan Islam pastinya akan berkembang apabila pihak berkuasa kewangan di luar sana memahami betapa stabilnya sistem kewangan Islam.

 

 

Waktu Solat Kuala Lumpur

Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak
05.30 05.40 06.56 13.00 16.21 18.58 20.09