Ahmad Zahid Hadiri Dialog Memerangi Keganasan Asia-Eropah di Singapura

SINGAPURA, 1 November - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi tiba di sini hari ini untuk menghadiri Dialog Memerangi Keganasan Asia-Eropah.

Ketibaan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid di Hotel Pan Pacific di sini, venue bagi dialog selama dua hari bermula semalam, disambut Ketua Pusat Penyelidikan Keganasan Politik dan Keganasan Antarabangsa (ICPVTR) Dr Rohan Gunaratna.

Datuk Seri DrAhmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri merupakan seorang daripada penceramah utama pada dialog itu dengan beliau akan berkongsi pentas dengan Setiausaha Negara Parlimen di Kementerian Dalam Negeri Jerman Dr Gunter Krings MdB.

Mereka akan mengupas topik "Landskap Ancaman Baharu di Asia dan Eropah" dan sesi itu akan dipengerusikan oleh Dr Rohan Gunaratna.

Dialog itu dianjurkan oleh ICPVTR bersama-sama Regional Programme Political Dialogue Asia and Pacific of Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS).

ICPVTR merupakan pusat pakar di S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) di Nanyang Technological University, Singapura manakala KAS ialah sebuah yayasan politik, yang mempunyai kaitan rapat dengan Christian Democratic Union of Germany (CDU).

Dalam laman webnya, KAS berkata serangan baru-baru ini di Paris, Jakarta, Brussels dan Lahore adalah tanda peningkatan ancaman keganasan di Eropah dan Asia.

Meskipun gesaan bagi langkah-langkah keselamatan lebih ketat kian meningkat, namun adalah perlu untuk meningkatkan kerjasama antarabangsa dan membendung ekstremisme Daesh menerusi tindakan komprehensif oleh semua pihak berkepentingan termasuk masyarakat Islam sendiri.

Dialog itu akan menganalisis perkembangan terbaru membabitkan ekstremisme dan implikasi keganasan terhadap masyarakat di Asia dan Eropah.

Tumpuan khas akan diberikan terhadap aktiviti berkiatan Daesh di negara masing-masing, saluran berbeza untuk merekrut, reaksi oleh masyarakat Islam setempat dan perkembangan dan respons yang mungkin berlaku di masa depan,katanya.

               

Sumber : BERNAMA

Waktu Solat Kuala Lumpur

Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak
05.30 05.40 06.56 13.00 16.21 18.58 20.09